ARTICOLE

DESPRE

PSIHOSOMATICĂ

Reacțiile corpului la stres

Odată ce am trăit un puternic șoc psiho-emoțional, corpul învață această reacție și o memorează pentru viitor, ca să facă față și altor stresuri de același fel.
Astfel, observăm că în ani, o parte din oameni dezvoltă un sentiment de durere în anumite părți ale corpului, la anumite organe, în orice situație de tensiune, ceartă, stres.

Un exemplu:
În trecut am avut o despărțire și am interpretat-o ca ceva dureros din motiv că nu vom mai acces la contactul plăcut cu persoana dragă. În acest caz de șoc este posibilă o reacție a pielii – eczema.
Dacă nu lucrez psiho-emoțional acest șoc, această traumă – în viitor pot observa că după orice situație tensionată, atunci când trăiesc stres, eczema va reapărea sau va deveni mai pronunțată.
Ați auzit, observat sau chiar ați simțit momente când după o ceartă se dezvoltă dereglări digestive (balonări, dureri de stomac, diaree) sau apar dureri de cap sau la coloană.

Ce putem înțelege din asta este că în trecut, corpul nostru a învățat să reacționeze cu un anumit organ, care era vulnerabil în acel moment sau cel care a reacționat primul la un șoc foarte puternic din trecut.

Distribuie Articolul

Mai citește despre