Dna. Buga, ce este psihosomatica?
Psihosomatica este o știință medicală care demonstrează direct influența psihicului asupra sănătății corpului nostru.
De unde își trage rădăcinile această știință?
Premergătorul acestei științe este Aristotel. El a formulat definiția de „psihosomatică”: „psiho” – suflet și „soma” – corp și a vorbit despre ea în tratatul său despr suflet, în care a specificat legătura direct proporțională dintre psihic și corp. Astfel, aceste două elemente nu pot fi privite aparte și se pot afla sau în armonie, sau în conflict.
Prin ce mecanisme ne ajută psihosomatica?
În societatea noastră, confruntându-ne cu o insuficiență de timp, dar și cu goana după tehnologii, deseori, uităm de noi înșine. Din această cauză a apărut necesitatea de a cunoaște psihosomatica și de a o studia. A fost demonstrat științific – corpul are memorie informațională. Astfel, moștenim de la părinți și bunei nu doar unele părți ale corpului, ci și unele trăiri de ale lor.
Cum să le înțelegem, să le cunoaștem și să ne descoperim pe noi înșine, dacă nu prin tehnici moderne ale psihosomaticii? La ora actuală, utilizăm altfel de psihosomatică decât 50-100 de ani în urmă. Aceasta ne ajută să ne cunoaștem în societatea de azi, care este total diferită celei din trecut.
Ce probleme interioare cel mai des cauzează boli?
Orice conflict ce ține de psihicul nostru, în funcție de intensitate, sau dacă a mai fost anterior, creează o reacție în corp. Această reacție poate fi diferită – începând cu un mic disconfort sau, cum îi zicem noi – o mică supărare, până la o cumulare în ani, în urma căreia apar reacții biologice, așa-zisele boli.
Personal, le numesc reacții ale corpului. „Boala” este un cuvânt încărcat negativ, tratat foarte nociv în societatea de astăzi. Dacă corpul reacționează în așa fel, acesta are un motiv în spate, iar noi nu îl putem neglija.
Eu îndrum toți oamenii să înțeleagă – corpul nostru este o minune, iar psihicul nu are suficiente capacități pentru a-l înțelege. De fapt, trebuie să învățăm să ascultăm corpul și să-l înțelegem – din ce motive reacționează într-o situație sau alta. În aceste momente, el încearcă să ne ajute. E necesar doar să ne acordăm timp, înțelepciune și să avem încredere în corp pentru a-l descoperi.
Sunt toate bolile determinate de conflicte psiho-emoționale?
Nu îmi permit să zic că toate, pentru că suntem încă în descoperire. Ceea ce facem astăzi în psihosomatică – ne bazăm pe fiecare om individual. De aceea nu vă pot da cifre sau protocoale exacte. Nu măsurăm astfel rezultatele, ci doar în oameni fericiți.
Cazurile pe care le-am întâlnit eu au fost rezolvate prin intermediul psihosomaticii. Rezultate au fost întotdeauna, doar dacă persoana este gata de schimbare.
Ce boli poate trata psihosomatica?
Cu excepția cazurilor urgente, unde este necesară intervenția medicală, putem vorbi, conform noii medicini germane, despre bolile respiratorii – răceli, afecțiunile gastro-intestinale, alergiile, bolile pielii, migrenele, amețelile, căderea părului, chiar și cancerul.
De fapt, pentru orice organ – dacă funcția lui este dereglată, este bine de exclus orice conflict psiho-emoțional.
Cum înțelegem că avem nevoie să ne tratăm prin intermediul psihosomaticii?
Personal, apelez la psihosomatică aproape în fiecare zi, pentru că m-am obișnuit să tratez astfel oricare stare fizică care îmi creează un disconfort. Nu alerg la farmacie pentru a-mi opri doar simptomatica, dar vreau să înțeleg care este cauza și să mă cunosc mai bine.
Dacă astăzi o să înțeleg simptomele, ele mâine nu o să mai fie. Dacă doar o să le acopăr, nu e exclus că mâine vor apare altele, care mă vor deranja și mai tare.
Care este procedeul de lucru prin metoda psihosomaticii?
Eu le-aș recomanda tuturor să facă cunoștință cu această metodă, care este și o strategie de viață. În momentul în care începi să îți schimbi atitudinea față de tine și propria viață, ea îți întoarce cu aceeași monedă.
Atunci când apare ceva în corp, e bine să ne oprim și să ne întrebăm – „De unde a apărut acest disconfort?”, din cauza cărei supărări sau neînțelegeri. Important e să nu o facem agitat și să fim supărați pe noi înșine, ci în modul în care ne-am adresa unui copil speriat și îndurerat – liniștit și înțelegător.
După aceasta, să învățăm să ne interiorizăm pentru a înțelege și a vedea răspunsul corpului nostru. Adică de ce suntem frustrați, pe cine sau ce ne-am supărat, ne-am speriat și am reacționat. Primul lucru care ne vine în minte, acela este răspunsul și adevărul. Este acea „intuiție”, care nu este analizată, dar care este cel mai adevărat răspuns.
După ce am detectat situația, din care a pornit reacția corpului, este necesar să ne schimbăm atitudinea față de ea. După aceasta, în interior vom simți, cu siguranță, o ușurare, iar discomfortul în corp va dispare. În unele cazuri, este nevoie de mai mult timp și deprindere, dar și încredere față de sine.
Cum „descifrăm” cele mai frecvente recții din corp?
Aș începe cu așa-zisele răceli, în primul rând, inflamația gâtului. Atunci când avem vreo situație, pe care nu ne-o permitem să o spunem și menținem părerile sau trăirile în interior, se formează un blocaj emoțional la nivelul gâtului. Este și logic să apară usturimea în gât, sau chiar amigdalita.
Când începe să curgă nasul, înseamnă că nouă nu ne place o situație. Fie că este vorba de un miros direct, fie de ceva ce ni s-a întâmplat. Otitele apar atunci când auzim ceva ce nu am vrut. Afectarea urechii stângi semnifică un conflict cu mama sau cu copiii, a celei drepte – de conflictul cu tatăl, partenerul sau societatea.
Durerile de cap apar atunci când nu putem accepta ceva la nivel inteligent, mental – un gând, o situație sau o persoană. La baza apariției bolilor de piele sunt conflictele. Pielea răspunde de apărarea corpului. Reacționând într-un fel sau altul, ea încearcă să ne protejeze de ceva. Fie este un conflict de separare, sau de pericol.
Chiar și obezitatea este determinată de psihic, și anume – de frici. În mare parte, corpul nostru menține grăsimea și o mărește atunci când se simte neprotejat. Atunci el zice: „Te simți mic, neprotejat, eu o să te ajut și o să te fac mare, ca să te observe toți și să se teamă ei de tine”.
Când e cazul să ne adresăm unui specialist în psihosomatică?
Atunci când înțelegem că terapia, sau consilierea clasică, nu este eficientă și avem de rezolvat probleme mai profunde. Atunci, prin înțelegerea simptomelor și prin hipnoza ușoară un specialist ne ajută să ne înțelegem și să ne tratăm.
Mulți urmează sloganul „Eu singur sunt psihologul meu” , care este binevenit, doar că în profund există probleme, pe care le poate rezolva adresarea la un specialist. Astfel, vă recomand să vă încredințați unui specialist, pe care îl simțiți. Specialiști sunt diferiți, bazați-vă doar pe simțul vostru.
Pentru cine este eficientă psihosomatica?
Doar pentru cei care își doresc o schimbare. Am încetat a mă oferi tuturor, pentru că am înțeles că mulți nu au nevoie de o schimbare și trăiesc bine chiar și cu suferințe în corp. Acesta este drumul și decizia lor, pe care o respect.
Eu ofer ajutor celor, ce înțeleg că ceva nu merge și că au nevoie de o schimbare, că poate fi altfel. Și au dreptate – chiar se poate trăi ușor, fericit și sănătos fără frici.
Când psihosomatica devine ineficientă?
Atunci când persoana nu crede și nu vrea să creadă în această metodă.
Cât de populară este această metodă la noi în țară?
E la început de cale. Atunci când am decis să revin acasă, știam că aici sunt oameni, care doresc să creadă în sine și în gândirea pozitivă. Sunt plăcut surprinsă când oamenii apelează la acest mod de a trăi, de a se vedea pe sine și lumea din jur. De fapt, știu că psihosomatica este viitorul nostru.
Sfatul specialistului: Cea mai frumoasă îndrumare, pe care o dau tuturor este iubirea. În primul rând, e vorba de iubirea de sine. Aceasta presupune tot, de ce avem noi nevoie. Și fiecare dintre noi, pentru că are suflet și energie proprie, are și iubire interioară. Rămâne doar să o conștientizăm, să o acceptăm, să o simțim și să ne bucurăm de ea.