ARTICOLE

DESPRE

PSIHOSOMATICĂ

Ficatul partea I – Psihosomatica

Cel mai voluminos dintre organele interne, parte a aparatului digestiv.
În mare parte este compus din țesutul endoderm, care răspunde de asimilarea si metabolizarea nutrienților, dar și de producerea bilei.

Ficatul are cea mai mare capacitate de regenerare.

Dacă este afectat țesutul endodermal (cancer) atunci vorbim despre un conflict de înfometare / de supraviețuire – frica de a nu avea destule resurse financiare în urma pierderii serviciului, a unei sume mari de bani, desființarea afacerii… sau poate fi legat de un alt diagnostic în care se impun regimuri alimentare stricte – “nu mai am voie să mănânc ce-mi doresc”.

Astfel, funcțiile de bază ale acestui țesut se intensifică pentru fie a putea asimila mai bine toți nutrienții sau pentru produce cât mai multă bilă. Această mărire, creștere a ficatului este pentru a face față înfometării la propriu sau la figurat. Acesta va continua să fie mărit până conflictul intern își va pierde semnificația.

În acel moment, organismul începe starea de autovindecare, are loc descompunerea tumorii sau țesuturilor crescute. Această descompunere apare însoțită de febră, transpirație nocturnă, inflamație în zonă, dureri la atingere.

În terapie identificăm șocul psiho-emoțional care a declanșat inhibarea acestui conflict, acestei frici de înfometare/supraviețuire. Astfel faza de autovindecare are loc mult mai rapid și mai puțin dureros, deja conștientizând lecțiile de viața care urmau să fie acceptate.

În următoarea postare voi continua cu informații despre țesutul ectoderm al ficatului și ce conflicte stau la baza reacției lui.

Distribuie Articolul

Mai citește despre