A venit toamna, copiii au plecat la grădiniță, la școală…
Și pentru multe mame asta înseamnă că se încep mucii, tusele, virozele. Se molipsesc unul de la altul.
Vă propun să privim un pic mai profund răcelile. Să ne gândim împreună de ce se îmbolnăvesc micuții?
Astăzi voi vorbi despre două motive, dar nu singurele – PENTRU CE și DE LA CE?
DE LA CE – imaginați-vă doar, copilul se duce la școală unde are un coleg care îl supără, face glume pe seama lui, iar aceasta este o situație conflictuală pentru el. Îi este rusine să vă spună și corpul lui biologic reacționează cu năsucul (eu m-am săturat de situația dată) – începe să curgă nasul, iar noi îndată ne gândim că a răcit. Ce facem? Începem cu întrebările – Vezi dacă nu te-ai îmbrăcat? Să nu ieși transpirat afară! Acuș vor apărea și alte simptome!
Așa am fost învățați, nu-i așa?
Și uite că minunea dezvoltă toată simptomatica…
În acest caz vă recomand mai întâi să discutați cu copilul îndată ce vedeți un prim simptom.
Întrebați cum s-a simțit în timpul zilei. Îi spuneți că nu îl veți judeca, doar să discutați, îl înțelegeți. Și atunci veți observa magia. Dacă reușiți să opriți supărarea copilului, imediat va trece năsucul fără să apară altceva.
PENTRU CE – copilul vrea atenția mamei, și el a observat că atunci când are simptome, răceală, mama stă cu el acasă și îi acordă atenția dorită.
Recomand să acordați atenție câte un pic în fiecare zi și atunci când are simptome nu să compătimiți copilul, dar să-i spuneți că aveți încredere în el și corpul lui.
Puteți observa, mulți maturi până astăzi se folosesc de aceste stări de rău pentru a atrage atenția asupra lor.
Vă cuprind!