ARTICOLE

DESPRE

PSIHOSOMATICĂ

Trauma diagnosticului

V-ați gândit vreodată ce impact asupra organismului are chiar diagnosticarea? Și nu mă refer neapărat la diagnoza stabilită după efectuarea analizelor, dar deseori – o diagnoză presupusă doar după o consultare a pacientului.

În ultimul timp este promovată importanța informării constante a societății, expunerea tuturor potențialelor riscuri. Totuși, până nu există o confirmare prin analize, ar fi bineînțeles indicat să nu fie discutat despre un diagnostic sigur, mai ales dacă e vorba despre ceva grav.

Pentru că suntem foarte vulnerabili la tot ce ne este comunicat, mai ales de către medici, pot apărea alte traume – pacientul poate avea noi suferințe, insomnii, vorbind inclusiv despre faptul că “însuși medicul s-a speriat când m-a văzut”.

Am trecut printr-o situație similară cu o persoană dragă de curând. Inițial i s-a comunicat că este probabil ceva grav. Totuși, în câteva zile, când a fost făcut un RMN, a fost stabilită o sinuzită. Pe tot parcursul așteptării, stresul a înrăutățit simptomele și starea.

Cred că este extrem de importantă, întâi de toate, starea psiho-emoțională a pacienților.

Distribuie Articolul

Mai citește despre